Nederlandse Regio ILCA Klasse (voorheen: Laserklasse Organisatie Nederland)


Rescue

Rescue is van cruciaal belang voor zeilwedstrijden voor de jeugd. Het zorgt ervoor dat er snel kan worden gehandeld in geval van nood en dat alle zeilers veilig blijven. 

Rescue coordinatie

De klasseorganisatie coördineert de rescue voor de ILCA klasse bij grote landelijke wedstrijden, maar het is aan de zeilverenigingen, wedstrijdteams, wedstrijdbegeleiding, ouders, verzorgers en vrijwilligers om ervoor te zorgen dat er voldoende rescue beschikbaar is. De norm die de U4 en DYR organisatie bijvoorbeeld aanhoudt voor zeilwedstrijden is 1 rescue rib, met 2 rescue personen, per 10 deelnemende zeilboten. Bij 100 deelnemers dienen er dus 10 rescue ribs ingezet te worden, wat in totaal dus 20 rescue vrijwilligers zijn.

Rol van coaches en trainers

Er is soms verwarring over de rol van de ribs van coaches en trainers tijdens wedstrijden. Hoewel zij natuurlijk helpen bij noodgevallen, is hun primaire taak niet rescue. Dit is een taak voor toegewijde rescue vrijwilligers. Ook varen coaches en trainers vaak alleen in een rib. De ribs van coaches en trainers tellen dus ook niet mee als rescue ribs.

Oproep aan ouders en verzorgers

Daarom doen wij een oproep aan ouders en verzorgers van zeilers om zich aan te melden als rescue vrijwilliger. Het liefst met een eigen rib, maar ook als bestuurder of bemanning van een rib.

Ondersteuning voor rescue vrijwilligers

Wij begrijpen dat benzinekosten kunnen oplopen, daarom bieden wij de mogelijkheid om deze kosten te declareren bij de klasse organisatie. Zo willen wij het voor iedereen toegankelijk maken om deel te nemen aan de rescue.

Hoe word je rescue?

Wil je meer leren over de rol van rescue binnen de wedstrijdorganisatie, volg dan de online cursus van het Watersportverbond.

Aanmelden als rescue vrijwilliger

Wil jij je aanmelden als rescue vrijwilliger? Neem dan contact op met je lokale zeilvereniging, wedstrijdbegeleiding of wedstrijdteam meld jezelf aan voor een taak als rescue.

Ga je als rescue naar de wedstrijden. Meld je dan aan op onze WhatsApp groep. Hier ontvang je alle rescue informatie voor de komende wedstrijden.

Samen voor veilige zeilwedstrijden

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de zeilwedstrijden veilig en succesvol verlopen. Doe jij ook mee als rescue vrijwilliger?

Meld je aan!

 photo-2018-08-20-21-46-55