Nederlandse Regio ILCA Klasse (voorheen: Laserklasse Organisatie Nederland)


ILCA Formula

De ILCA Formula betekent eigenlijk drie ILCA's in één! De ILCA is de enige boot die je enkel door het verwisselen van een mastonderdeel en het zeil in drie verschillende boten kunt veranderen. Alle boten hebben dezelfde zeileigenschappen en bezorgen je het echte ILCA gevoel!

Ben je toe aan een groter tuig dan houd je je boot en koop je alleen de onderdelen: zeil en ondermast. De rest blijft gelijk. Uiteraard kun je alles nieuw kopen maar bij de sectie "Boten te koop" op onze website worden regelmatig gebruikte zeilen en masten te koop aangeboden. Niet voor niets zijn er al zo'n 216.000 ILCA's gemaakt (telling 2018).

Ook het vervoer van de ILCA is heel gemakkelijk: heel simpel op het dak van je auto of op een trailer.

De verschillende klassen:

ILCA 4 (voorheen: 4.7)

Ben jij al 40 kg? Probeer dan de ILCA 4 eens. Tijdens de Nederlandse wedstrijden is er altijd een groot (en groeiend) ILCA 4 -veld.  In Nederland zijn in de verschillende regio's vaak wedstrijden samen met de Splash en Optimist. Ook de Europa Cup wedstrijden hebben een groot ILCA 4 -veld evenals de EK's en WK's .De ILCA 4 is een erkende opleidingsklasse van het Watersportverbond en heeft ook zijn eigen Nationaal Training Team. (NTT). Daarnaast zijn er trainingsmogelijkheden in de Regio bij de Regionale Trainingscentra en de zeilverenigingen.  

ILCA 6 (voorheen: Radial)

Ben je een tijdje actief in de 4 en word je zwaarder?  Dan is de ILCA 6 het antwoord.De ILCA 6 is zeer geschikt voor zeilers/zeilsters met een gewicht vanaf 55kg (zonder een maximum). In de ILCA 6 zeilen jongens, meisjes, mannen, vrouwen en masters (35+). De ILCA 6 is sinds 2004 een Olympische wedstrijdklasse voor dames. Als de ILCA 4  al niet voor watjes is, dan kun je je voorstellen dat de ILCA 6  het mooiste is wat er op eenmans zeilgebied is te krijgen als je (nog) niet in de ILCA 7 wil of kan.

ILCA 7 (voorheen:Laser Standaard)

De ILCA 7  behoeft erg weinig introductie. Olympische status sinds 1993. Waar je ook vaart, je vindt altijd wel een paar collega ILCA-zeilers om mee te varen en na te praten. Weinig ILCA 7 zijn lichter dan 75kg en is daarmee een wat door jongens en mannen gedomineerde klasse.